Tips och information om Norsk Skogkatt
Eftersom jag fått en del frågor om allt möjligt, vill jag
nu på detta sätt försöka ge svar på en del funderingar
som jag vet att många har kring Skogkatt eller då man
funderar på att ska skaffa katt överhuvudtaget.


Pris
Vaccination
Avmaskning
Hämta katten
Inne eller ute
Kastrering
Utställning
Färger
Typ

Kontakt

Pris
Norsk Skogkatt kostar mellan 5.000:- och 8.000:- om du köper den från en seriös uppfödare. Då skall den vara grundvaccinerad två gånger mot kattpest och kattsnuva samt vara avmaskad. Du ska få med ett veterinärbesiktningsintyg som ej får vara äldre än 7 dagar. Du skall dessutom få med en stamtavla som visar att katten är registrerad och dess härkomst.
Alla skogkatter har samma pris, antingen de är för utställning eller "enbart" sällskap. Det är nämligen så att det kostar att föda upp katter. Några exempel på vad som kostar:
Parningsavgift till hankattägaren (om man inte har egen hane).
Avmaskning och vaccination av honan innan parning.
Kattungeavgift till hankattägaren för varje levande kattunge som föds.
Avmaskning av kattungarna.
Vaccinationer av kattungarna.
Veterinärbesiktning av kattungarna.
Stamtavlerekvisition för kattungarna.
Ev. katteriförsäkring.
Annonsering som kan bli dyrt.
Sist men inte minst all kattsand och mat som går åt.
Jag skickar dessutom med en prenummeration av tidningen Skogisen till mina kattungeköpare och ibland ett medlemskap i min kattklubb Elfsborgskatten. Det kan vara kul om de nya ägarna vill ställa ut någon gång och dessutom får de klubbtidningen med intressanta artiklar.

Man kan inte garantera att en katt kommer att gå bra på utställning så därför tar man samma pris för sällskapskatt som utställningskatt. Däremot finns det ibland äldre katter som behöver ett nytt hem, som då kan kosta något mindre (omplacering).
Vissa katter kan även ha någon defekt som gör att de kostar mindre tex. knick eller dövhet. Vissa katter har en knick på svansen som gör att de inte får användas i avel ej heller ställas ut innan de blivit kastrerade. En del vita katter kan vara döva (dövhetsanlaget sitter på den vita genen) dessa katter får heller inte avlas på  och ej heller ställas ut inte ens om de är kastrerade. En döv katt skall man nog helst hålla inomhus.

Vaccination
Man vaccinerar katten en gång per år mot kattpest och kattsnuva. Kattungen grundvaccineras med två vaccinationer från 8 veckors ålder med 3-4 veckors mellanrum därefter årligen. Även en innekatt ska vaccineras. Kattpestviruset är nämligen väldigt smittsamt och kan föras in utifrån med bla. skor. När en vaccinerad utekatt kommer i kontakt med viruset spär den på sina antikroppar på ett naturligt sätt, därför är det extra viktigt att vaccinera en innekatt!

Avmaskning
Katter skall avmaskas en vecka innan vaccinationen. Kattungar kan infekteras av mamman genom modersmjölken. Avmaskning gör man sedan regelbundet.

Hämta katten
Man får ej ta en kattunge från dess mamma innan kattungen är minst 12 veckor. Det är ingen nackdel att ta kattungen senare,  upp till 5 månaders ålder. En kattunge blir rumsren ungefär vid 4-5 veckors ålder men uppfostras och avvänjs sedan vidare av mamman. De små kan börja äta vanlig mat tidigt också men det är viktigt att de får i sig modersmjölken som innehåller viktiga ingredienser och bygger upp immunförsvaret.
Jag brukar leverera kattungen i dess nya hem. Det känns bra för mig att veta vart den kommer och att den får det bra. Katten bör transporteras i en transportbur. Tänk på att den växer så att du inte köper en för liten bur.

Inne eller ute
Denna fråga är det skilda meningar om. Jag vet flera uppfödare som inte säljer katter som ska få gå ute. Kattens naturliga liv är ju utomhus men i det samhälle vi byggt upp med bilar och andra faror som lurar kan det vara vanskligt att ha katten ute om man inte bor väldigt bra till tex i skogen långt från vägen. Men det finns även andra faror för katter. Jag vet tex. en som fick sin huskatt förgiftad av sin granne som inte uppskattade att katten gick i dennes trädgård, det går ju inte att styra katter som bekant.
Förut bodde vi på landet i sista huset på en grusväg, då kunde katterna gå in och ut när de ville på dagen och jag kan säga att de ÄLSKADE det verkligen, att se en katt som fångat sin första skogsmus och stolt visa upp den är väl en syn nog så övertalande. Så har man möjlighet så tycker jag nog att katten mycket väl kan få gå ut.
Om man har sin katt ute skall man se till att den är kastrerad (gäller för både honor och hanar). Man bör även tänka sig för innan man bestämmer sig för att släppa ut katten första gången. En katt som fått smak på utelivet en gång kan det vara svårt att hålla inne i fortsättningen. Ett bra alternativ kan vara att gå ut med den i koppel, men då bör man vänja katten vid det i ett tidigt skede annars kan det vara svårt.
I lägenhet kan man ha katt men man bör ha lite kattgräs för katten att tugga på så att den kan spy upp hårbollar som annars kan bli problem i matsäcken. Dessutom bör man ha tid för att leka med den varje dag så att den får motion. Om man jobbar eller är borta på dagarna så skulle jag absolut rekommendera att skaffa två katter så de inte behöver vara ensamma.

Kastrering
Alla katter som inte skall användas i avel bör kastreras för sitt eget bästa. Det kanske låter hemskt men det brukar vara så att katten får lida mer om den inte är kastrat. Honkatter får ofta gå på p-piller år ut och år in utan mening. Tyvärr kan de då drabbas av tex. livmodersinflammation och cancer. P-piller till katt är ju ganska starka eftersom man bara ger dem en gång per vecka. Det är en myt om att honkatten måste ha en kull innan hon kastreras.
Hanar som är okastrerade börjar oftast "spraya" eller som det kallas urinmarkera. Det kan hända att man själv inte märker av det för att katten inte gör det inomhus men grannar  kan få obehagliga upplevelser av dålig lukt på trädgårdsmöbler och liknande. Katterna kan dessutom vandra iväg långa sträckor för att besöka en löpande hona och på vägen dit råka ut för en mängd faror. En kastrerad katt blir oftast lugnare och mer tillfreds med sig själv. I vissa fall kan de bli lite överviktiga under en tidsperiod. Man bör (om det är möjligt) vänta tills katten är runt ett år innan den kastreras.

Utställning
Kattutställningar är inte som hundutställningar. De är en ren skönhetstävling där katten skall ha så många rastypiska likheter som möjligt för att få poäng och lyckas bra på utställningen.
För att få komma in på utställningen måste katten vara vaccinerad och minst vara 3 månader gammal.
Alla katter gillar inte att vara på utställning. Det finns ju en massa dofter och massa katter och folk om vartannat på en utställning som kan vara stressande för katten. Några enstaka katter har "fattat" poängen med en utställning och visar gärna upp sig för domaren i hela sin prakt medan andra ligger i sin bur och vilar och tycker det hela är ett befängt påhitt att släpas dit och ligga instängd en hel dag. Man får heller inte lämna utställningen när man fått sin bedömning som på tex. hundutställning utan alla måste vara kvar till slutet.
Kattfolket tycker oftast det är jättekul att ställa ut, speciellt om det går bra för katten, dessutom kan man ju träffa massa andra kattokiga människor och utbyta erfarenheter och tips. Tyvärr förekommer en hel del skvaller inom kattvärlden och av någon underlig anledning är det mest tjejer på utställningarna, jag vet inte varför men jag skulle uppskatta om det kom fler killar så tveka inte, det finns massor av trevliga tjejer där! Min killes kommentar är dock att "det är bara massa feta kattbrudar" så han kommer sällan med nuförtiden.

Färger
Skogkatten finns i många färgvarianter. Alla är inte godkända för att ställas ut som vanligt. Många har en bild av skogkatten som en stor brun agouti med eller utan lite vitt men de kan alltså se ut på en mängd olika sätt.
På utställning delas de in i 9 olika färggrupper:
Grupp 1: Svarta och blåa utan vitt eller mönster (non agouti)
Grupp 2: Svarta och blå nonagouti med vitt
Grupp 3: Brun och blå agouti (alltså mönstrade)
Grupp 4: Brun och blåagouti med vitt
Grupp 5: Röd, crème och sköldpaddor
Grupp 6: Röd, crème och sköldpaddor med vitt
Grupp 7: Silvervarianter
Grupp 8: Silvervarianter med vitt
Grupp 9: Vita

Typ
Skogkatten som vuxen brukar väga mellan 5-8 kg hanar och 3-5 kg honor. Vinterpälsen har mer underull och är längre medan pälsen på sommaren kan vara kort och ibland är det bara svansen som är yvig. Det kan ta två år innan pälsen är fullt utvecklad och då har katten skjortbröst, krage och sk. byxor. Täckhåren utvecklas i åldern 3-5 månader. Katten skall helst vara stor och ha en kraftig benstomme, ett långt huvud och stora öron, helst med tofsar i och på, lång yvig svans. Vattenavstötande päls som inte tovar sig.

Kontakt
Om du har frågor eller är intresserad av att köpa en Norsk Skogkatt får du gärna ringa mig så kan jag hjälpa dig att komma i kontakt med en uppfödare. Om du är ute efter en viss färg eller en kattunge i närheten av var du bor kan jag också tipsa lite om vem som har vad till salu. 

Mitt telefonnummer: 0320-39540
 
 

till toppen av sidan

Om du har tips eller funderingar till vad jag skrivit kan du väl höra av dig
skogkatt@hotmail.com
© copyright Kari Lohne